הרבה מאוד אנשים חוששים לבצע החייאה במקרי חירום. חשוב לדעת ולזכור גם ברגעים מבהילים ומבולבלים מהסוג הזה, כי החייאה הינה פעולה מצילת חיים. ברגעים משמעותיים אלו כאשר כל שנייה יכולה להיות קריטית, אין לחשוש, להסס או להימנע מהגשת עזרה. פעולה מהירה עשויה להציל חיים ולרוב היא לא תסכן את הנפגע.
כי כאשר פעולת הלב פוסקת, אין אספקה של חמצן למוח וזה עלול לגרום לנזק מוחי בלתי הפיך תוך דקות ספורות. אם המצב יימשך מעל לשמונה עד עשר דקות, זה עשוי להוביל למוות.
פעולות החייאה במבוגרים
אם נתקלתם באדם שהתמוטט ואיבד את הכרתו מסיבה כלשהי, ייתכן והאדם לקה בדום לב. מה עליכם לעשות?
- לנסות לדבר אתו, לשאול אותו מה קרה וכדומה ולבדוק אם הוא מגיב. אם אינו מגיב, סימן שהוא איבד את הכרתו.
- יש לנסות להעיר אותו על ידי צביטה חזקה בשרירי הכתף. הצביטה לא גורמת נזק וכאן אין מקום לרחמים.
- בדיקה האם האדם נושם באופן תקין. אם הוא לא נושם מתחילים מיד בהחייאה, תוך כדי שמזעיקים עזרה רפואית.
- במקומות הומי אדם יש בדרך כלל דפיברילטור ויש לבקש שיביאו אותו. אין צורך בכל הכשרה לשימוש בדפיברילטור. המכשיר הוא נגיש מאוד וישנן הוראות בעברית שהוא 'אומר' למטפל מה ואיך לעשות. הוא ינחה את המטפל בביצוע ההחייאה לאחר שיאבחן את מצב הלב של החולה.
החייאה מבוצעת באופן הבא:
יש לשרטט קו דמיוני במרכז בית החזה, שם מניחים את שורש כף היד, עליה את שורש כף היד השנייה ועם מרפקים נעולים לוחצים לחיצות חזקות ועמוקות במרכז בית החזה של החולה. מניחים את כל כובד משקל הגוף בעת הלחיצה, כאשר הלחיצות אמורות להיות עד לעומק של חמישה ס"מ.
יש ללחוץ בקצב של 100 לחיצות בדקה. במידה והחולה מחובר לדפיברילטור, המכשיר יורה מתי לעצור את העיסוי כדי לבדוק את קצב הלב ובמידת הצורך הוא יתחיל בביצוע מכות חשמל, לאחר אזהרה מראש על התרחקות מהחולה.
בלי דפיברילטור, לאחר 30 לחיצות יש לבדוק האם החולה נושם. במידה ואינו נושם, יש לבצע שלוש הנשמות מפה לפה עד לעליית בית החזה ושוב להמשיך בהחייאה של שלושים לחיצות והנשמות לסירוגין עד להגעת כוחות הרפואה.
כאשר מתקשרים למד"א:
חשוב להקשיב להוראות המוקדנים של מד"א. הם ינחו אתכם עד להגעת כוחות ההצלה. היום יש גם את האפליקציה של מד"א – 'מד"א שלי' שמתפקד כמו כפתור מצוקה, עם הנחיות ברורות, האפליקציה מסייעת גם לאתר בקלות רבה יותר את המקום. אפשר גם להיעזר בווידאו כדי להראות למוקדנים את החולה וכן הלאה.
נקלעתם לאר"ן? אדם התמוטט בקניון? תאונת דרכים עם נפגעים? שמרו על קור רוח עד כמה שאפשר ונהגו על פי ההוראות.
אולי יעניין אותך – איך עושים החייאה אצל תינוקות
"הצלה ללא גבולות" מברכים ומאחלים לכם חיים טובים וארוכים ללא כל חולי ומקרי חירום! תוכלו למצוא באתר מדריכים להצלת חיים נוספים.
*מדריך זה אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי, ואם ימצא טעות נא לעדכן אותנו ב- צור קשר.