עקיצות הם חלק מהחיים שלנו. כולנו חשופים ליתושים או חרקים שונים שניזונים מדמינו. אז אם בקרב רוב רובה של האוכלוסייה העקיצות רק מגרדות מעט וכמובן לא נעימות ממש, הרי שיש אנשים אשר עבורם עקיצה תמימה ופשוטה עלולה להפוך לאסון גדול. מסיבה זו חשוב מאוד להיות ערניים לסביבה ולהבין שלעתים תגובות חריפות של אנשים בסביבתנו נובעות בעקבות עקיצות והן מחייבות טיפול רפואי דחוף.
איך מטפלים בעקיצה?
- יש לשטוף את העקיצה עם מים וסבון.
- אפשר להניח רטייה קרה באזור העקיצה על מנת למנוע נפיחות.
- ניתן להשתמש בתכשירים למריחה שהם נגד אלרגיה או דלקות.
- כדי למנוע זיהום, אין לגרד או לשפשף את מקום העקיצה.
- אין לפוצץ שלפוחיות שנוצרו בעקבות העקיצה וזאת כדי למנוע כאב וזיהומים. ניתן להניח פלסטר כדי למנוע פגיעה בשלפוחיות.
- במקרה והעקיצה כואבת, אפשר ליטול תרופות משככי כאב שהם ללא מרשם, כמובן במינון המתאים.
- כאשר הגרד הוא חזק עד שהוא מפריע לישון, יש לפנות לרופא. במקרים חמורים ימליצו לכם ליטול תרופה על בסיס קורטיזון.
מתי יש לפנות לקבלת טיפול רפואי?
- במקרה של רגישות גבוהה במיוחד לעקיצה שהיא באה לידי ביטוי בנפיחות ובפריחה מפושטות יחד עם גרד עז וכאב בעוצמה גבוהה, הרי שיהיה צורך בטיפול של נוגדי אלרגיה וגרד. התופעות תחלופנה תוך מספר ימים.
- עקיצות עלולות לגרום לזיהומים. מקרים אלו מחייבים נטילת תכשירים אנטיביוטיים. הזיהום נוצר לרוב בעקבות גרד של העקיצות. זיהום חיידקי עלול לגרום להצטברות של מוגלה באזור העקיצה, לגרום לנפיחות ולאדמומיות, לכאב ואף התנפחות של בלוטות הלימפה הסמוכות לאזור העקיצה.
- אנשים הסובלים מרגישות גבוהה לעקיצות של חרק מסוים עלולים להגיע למצב של הלם אנפילקטי. זה עשוי לכלול – קשיי נשימה, פריחה וגרד קשים באזורים רבים בגוף, סחרחורות, נפיחות חמורה באזור הפנים, השפתיים והלשון, כאבים באזור החזה, חרדה, בחילה ואף תחושת עילפון.
מקרים אלו הינם נדירים אך הם בהחלט מצויים. מצבים אלו מחייבים פנייה דחופה ביותר לחדר מיון או פינוי באמצעות אמבולנס.
מה עושה לנו העקיצה?
העקיצה גורמת לפצעי דקירה שטחיים וקטנים. ברוב המקרים אנחנו כלל לא חשים דבר ברגע העקיצה. נוזל הרוק של היתושים והחרקים מכיל חלבונים והם אלו שאחראיים להופעת הדלקת המקומית באזור העקיצה שכולל בדרך כלל אדמומיות, נפיחות ואפילו שלפוחיות.
חומרת התופעות הללו תלויה ברגישות של הנעקץ ולרוב לא מדובר בתגובות דרמטיות מידי.
נתקלתם באדם הסובל מהלם עם התסמינים המתוארים לעיל? נעקצתם בעקיצה כואבת ומגרדת במיוחד? עכשיו אתם כבר יודעים טוב יותר איך להתייחס.
יש כאלה שטוענים שהחרקים אוהבים דם מתוק.
ארגון "הצלה ללא גבולות" מברכת אתכם במתיקות, נועם וחן אך שדמכם לא יערב לחרקים העוקצים למיניהם. תוכלו למצוא באתר מדריכים להצלת חיים נוספים.
*מדריך זה אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי, ואם ימצא טעות נא לעדכן אותנו ב- צור קשר.